Tack och lov så har han bara fyra ben

Idag har Baloo joggat lite med Ida men igår red jag monstret och jag fick en uppenbarelse.
 
 
Vi började skritta fram. Jag skrittade honom som valigt. Något jag börjat med (detta var andra gången) är att i samband med att jag kortar tyglarna så rider jag på en åttvolt (två 10 metersvolter). Först har jag helt långa tyglar men efterhand så kortar jag tyglarna.  Än så länge så kändes det inte konstigt utan han kändes som vanligt.
 
Sedan bestämde jag mig för att göra lite framdelsvändningar (eller rättare sagt halva framdelsvändigar). Jag flyttade undan för vänster skänkel. Han flyttar snällt utan problem.  Men jag tyckte att flyttade kroppen lite för mycket. Han kändes inte rak utan att bakdelen hade ett eget spår. Då började jag undra om jag kunde rida honom rak öht. Det kunde jag säkert inte men av någon anledning så provade jag inte heller utan jag la ner framdelsvändingarna och började med galoppen istället.
 
Jag börjar alltid med vänstergalopp. Jag tycker inte att vänstergaloppen har känts bra det här året så denna gången var inget undantag. Men det finns inte så mycket att göra åt det just nu så jag fokuserade på att tempot och han fick galoppera på lite och det kändes bra. Sedan bytte jag varv. Problemet med högervarvet har varit att han blir överställd och krullar ihop sig och samlar ihop sig istället för att länga på stegen. Denna gången fokuserade jag på att han skulle fram och idag gick det riktigt bra.
 
Nu till uppenbarelssen. Jag tänker ofta utåt ställd när jag galopperar. Men jag brukar aldrig ta det hela vägen utan jag rakar mest upp honom. Men igår ställde jag honom verkligen utåt. Nu kommer jag inte ihåg vad som hände eller jag vet inte ens om jag kan förklara det men galoppen kändes mycket bättre. Det konstiga är att det var inga problem med att ha honom vänterställd (vilket jag har problem med i traven och även i vänstergaloppen) och han tog vänsterskänkeln bra.
 
Så jag provade även att göra samma sak i vänstergaloppen. Vilken skillnad det blev på galoppen. Nu blev den äntligen ridbar. Nu blev det en galopp som var rolig att rida.
 
 
Sedan var det dags för lite travjobb. Vi red övningen "flugan"-  Jag red volten i galopp. Det var riktigt intressant att rida honom utåtställd då för han visste inte riktigt vart han skulle gå någonstans men han galopperade lydigt på. Men traven kändes inte alls bra. Men red honom som vanligt så jag hade inte större krav än vanligt. I höger var det inga konstigheter men vänstervarvet var hemskt. I vanliga fall så är han svår att ställa till vänster men igår var han riktigt tung i handen. Det var länge sedan jag fick ont i hande av att rida honom.
 
Jag bytte övning och gjorde snett i genom skänkelvikning i trav. Men de kändes inte bra så jag bröt av till skritt och gjorde vikningarna i skritt. Problemet när jag flyttade för högerskänkel är att han inte tar vänster skänkel så han blir inte tillräckligt rak i kroppen. Sedan ville ha större reaktion av högerskänkeln också så han verklige flyttade. Jag tycker jag fick till rätt bra resultat till slut.
 
Sedan galopperade vi lite med bra resultat. Sedan försökte jag trava lite åttvolter men det kändes fortfarande inte bra så vi slutade med en ordentligt diskussion i skritt som gick ut på att bogen och bakdelen skulle vara exakt där jag ville. Tack och lov så har han bara fyra ben. Om vi ska dela in vänsterhandkänslan i en 1-5 skala så kunde han stundvis kännas perfekt på en femma för i nästa stund bita sig fast ordentligt och ligga på en etta vilket jag tyckte var riktigt frustrerande. Jag kräver inte att han ska gå perfekt men jag hade gärna slutat på en stadig trea. Till slut var jag tvngen att ge upp. Så fort han kändes bra så var det bara att sitta av så han inte hamnade i dåligt länge.
 
Varför han inte var på topp? Mina teorier är:
1. Han har inte blivit dressyrriden på någon vecka utan mest skrittat ut (eller vad jenny nu gjort). I så fall vore det rätt ironiskt. För jag har gett Ida kritik för hon bara rider honom på banan. Om hon rider honom lördag, söndag och tisdags så vill jag att han rids ut minst en gång på helgen. Men förra veckan så fick jag som jag ville och han reds ut fredag och söndag med jenny.  Om det beror på denna teorin så visar det att Idas ridpass ger resultat på hästen.
 
2. Det hände något när jag red honom utåtställd i galoppen. Men samtidigt så var han inte 100 på framdelsvändingarna så denna teorin tror jag minst på.
 
3. Han hade helt enkelt en dålig dag.
 
Men jag är imponerad på att Baloo inte tappar humöret på mig. Han är lat men otroligt snäll. Även om jag går på honom mycket så säger han inte ifrån. Visst han visar att det är jobbigt och försöker smita utan men han hade lika gärna kunnat stegra eller liknande i protest men han gör inget sådant (det enda är att han kan bocka i galoppen om man piskar på honom när han tycker det är jobbigt).
 
En gång så sa han dock "Vad fan vill du egentligen?". Då ville han vara till lags men han visste inte vad jag ville. I det läge är det bara att lätta, klappa och sedan börja om.
 

Kommentera här: